18 Ağustos 2009 Salı

Stajyerin el kitabı: Top 10



Evet efendim. İçinde bulunduğum ÖSYM destekli üniversite oluşumu içinde, staj yapan ve eziyet çeken her insan gibi, ben de staj yapmaktan büyük bir nefret duymaktayım. Staj zaten gereksiz bir şey.İster mühendis ol, ister reklamcı, ister heykel-seramik oku, bu eziyeti yaşaman lazım. Bu şirreti yaşamadan adam olamazsın, ya da bu ve bunun gibi olaylar yüzünden adam olamazsın. Neyse. Listeye geçelim;


10 – Sabah 8:30’da işyerinde olma!!(*)

Ulen sen stajyersin. Sana para vermiyolar. Senin girerken muhasebede kaydın tutulmadı, Kartvizit bastırmadılar, ne biliyim, sekreterden başkasıyla muhatap bile olmadın büyük ihtimalle. Adını bilen 1 kişi varsa iyi valla orda. E sen ne demeye sabahın köründe gidersin. 10 gün uğramasan, öldü mü kaldı mı diye evini bile aramazlar. Yat evinde uyu. Kafana esince gidersin. Sanırsın Google’da staj yapıyo.

*: İşbu madde, Kerem arkadaşımızı tenzih eder. Zira kendisi tanıdık vasıtasıyla staja girmiştir ve arada baba hatırı vardır. Baba araya hatır koyduysa, sabah 8:30 da orda olacan. Kaçarı yok.)

9 - Staj defterini inci gibi tutma!!

Sizin dönemde kaç kişi var? Ortalama 100 diyelim. Kaç yıllık bu okul? 4 olsun. Ne etti? 400. Alttan üstten alanları da say. 500 etti mi? Etti. Kaç tane asistan var? 10. Maksimum 15. Böl 500’ü 15’e. 33,33333.. di mi. Lan daha hesap makinası bölemiyo, hangi asistan kaç kişinin defterini okuycak, asistan nerden bilsin. Senin yazdığın en az 30 sayfalık defteri, sence en ince ayrıntısına kadar okuyabilir mi bir asistan kişisi? İmkanı yok. O yüzden, ana maddeleri düzgün yaz, gerisinde istersen Hakan Şükür’ün hayat hikayesini anlat. Kimse fark etmez.

8 – Sekreterle arayı soğuk tutma!

Sekreter dediğimiz eleman, şirketin bütün yükünü taşımakla beraber, stajyerin de en büyük yardımcısıdır. Bir stajyerin işlerinin, neredeyse tamamı, döner dolaşır, sekretere gelir. Yap her şeyi, yaz en kral dökümanları, bi kaşeyi vermesin sekreter, bitersin. Mahallenin bakkalı bile kabul etmez elindeki belgeleri, hele ki dekanlar kuruluna onaylatıcan.

7 – Sigara kullan!!

O mesai bitmez. İçmeyen içmesin tabi. Sigara Dünya’daki en kötü bağımlılıklardan biridir, o ayrı. Ama stajda da başka türlü vakit geçmez. Tuvalette fayansları sayarsın valla. Hem sigara içerken, bakarsın başka bağımlı çalışanlarla tanışırsın, bütün işlerini görürler. Son yasaktan sonra, 198724 katlı plazalarda staj yapanlar bu maddeyi es geçebilirler.

6 – “Yapabileceğim bir iş var mı” diye sorma!!

Bu sorunun iki tane cevabı vardır. Birincisi, hafif bir gülümsemedir, insanın özgüvenini kıran. “Hadi len ordan sen ne biliyon ki düdük!” anlamındadır ki, Brad Pitt olsan bi daha karşı cinse yaklaşamazsın. O derece insanı kendinden soğutur. Yetersiz, geçersiz hissettirir insana kendini. Bunca sene okuduğuna yanarsın. İkincisi, “Var.. Şu raporların hazırlanıp Şebnem Hanım’a gitmesi gerekiyor” olur. O an anla ki, Şebnem Hanım beter, raporlar beter, senin durumun daha beterdir. O an, sana iş ittirilmiştir. İt itine, it bitine diye bir laf vardır ya.. O hesap.

5 – Müzikçalar yoksa, staja gitme!!

Bi saattir anlatıyorum yukarda. O vakit geçmez. Nasıl ki uzun otobüs yolculuğuna giderken bi müzikçalar alıyosun yanına, staja giderken de alman gerekir. Bu kasetçalar olur MP3 Player olur, iPod olur.. Hepsi olur. Yeter ki kendini, aklından şarkı geçirirken bulma.

5 –Staja gitmeden, kakanı yapma!!

Biraz iğrenç, farkındayım. Ama kaka yapmadan gitmek, sana en azından 15 dakika kazandırır. Okuyacak bişi bulamazsan, telefonunda oyun oynarsın. Varsın olsun. En azından bahanen olur.

4 – Sakın Kendini Alemin Kralı Sanma!!

2 şekilde olur. Ya torpille girmişsindir, ya da yeni mezun sinerjisine sahipsindir. İkisi de kötüdür. Zira, seni işe alan adamın, seni işe aldığını kimse bilmiyordur, bunu açıkça söylemek de sana daha çok uyuz olunmasına sebep olur. İkinci şık da ise, sen o işi yapmaya adaysın ya; o adamlar yıllardır o işi yapıyo. Senin düşündüklerinin %99.9876787’sini onlar daha önce düşündü. Kalan kısım da işe yaramayacak fikirlerdir büyük ihtimalle.

3 – Hollywood’u öz oğlunmuş gibi bil..

Genç-yaşlı, ateist-dindar, Galatasaraylı-Fenerbahçeli, herkes Amerikan filmi izler bu ülkede. Az çok bilgin olsun, hiç bişi yapamıyosan, imdb’deki ilk 10 filmi bil, insanların biraz gözüne girersin. Konuşacak konun olur. Hem arada muhabbete girer, kendini sevdirirsin, hem de 15 dakika 15 dakika vakit geçirirsin.

2 – “Ben bu stajı hiç beğenmedim, bu meslek bana uygun değil” deme!!

Stajı kimse sevmez. Ayrıca, çalışanların çoğu ilk başta o işi sevmiyodu. Hayat öyle 10 numara bir yer değil. Michael Jackson veya Banu Güven değilsen, yaptığın işi, sonradan sonradan ve para kazandıkça sevmek zorundasın.

1 – “Burada çalışanlar kaç para alıyodur acaba?” diye düşünme!!

Öncelikle, senin düşündüğünün 1.5 kat aşağısını alıyolar. Türkiye’de asgari ücret belli, Gayri Safi Milli Hasıla belli. Stajdan doğru orda kendine yer bulsan bile, alacağın maaş Beşiktaş’ta oturmaya yetmeyecektir. Sende herkes gibi paşa paşa Kurtuluş’tan, ne biliyim Bakırköy’den falan ev bakmaya başla ufaktan.

Hiç yorum yok: